Klauzula više sile zbog COVID-19

Poštovani kupci, trenutna pandemija uzrokovana virusom Covid-19, zatvara sve više granica, a utječe i na samo gospodarstvo. Virus uvelike mijenja naš svakodnevni život i ekonomiju, i svi smo svijesni globalnih izazova koje ova pandemija donosi, i na njih pokušavamo odgovoriti svim dostupnim mjerama. Zdravlje i sigurnost dobavljača, poštanskih operatora, radnika i njihovih obitelji te Vas kao korisnika pri tom su glavni prioritet.

Ali, rezultat pandemije su brojni zastoji i poremećaji rada u tvornicama, skladištima, te u prijevozu, što zajednički uzrokuje kašnjenje poštanskih pošiljaka unutar i izvan EU.

Unatoč tome, i dobavljači i poštanski operatori neprestano prilagođavaju svoje poslovanje kako bi osigurali kontinuitet usluge.

Pandemija se rapidno širi po Europi, a društvo se, više nego ikada, oslanja na neprekidan rad dobavljača, dostavljača i pravovremene dostave pošiljaka. Mnoge zemlje prolaze djelomične ili potpune karantene, provode se brojna granična ograničenja i zatvaranja granica s ciljem suzbijanja pandemije, te se može dogoditi da pošiljka duže stoji u nekoj od tranzitnih zemalja prije nego stigne u Vašu zemlju. Iako se poštanski operatori i u ovoj situaciji trude pružiti najveću moguću kvalitetu usluge u svakom trenutku, imajte na umu da to nije uvijek moguće, te da su moguća kašnjenja.

Čl.343 Zakona o obveznim odnosima napominje da se dužnik oslobađa odgovornosti za štetu ako dokaže da nije mogao ispuniti svoju obvezu, ili da je zakasnio s ispunjenjem iste, zbog vanjskih, izvanrednih i nepredvidivih okolnosti nastalih poslije sklapanja ugovora, a koje nije mogao spriječiti, otkloniti ili izbjeći.

Bebolinci Shop u svojim Uvjetima poslovanja ima navedene uvjete prema kojima vraćamo novac ukoliko se krajnji rok dostave promaši, no morat ćemo Vas zamoliti za moguće dodatno produljenje rokova sukladno čl.343 Zakona o obveznim odnosima. Ukoliko pošiljka nije isporučena ni u produljenom roku, povrat sredstava će biti napravljen bez odgađanja.

Isporuka Vaše narudžbe dolazi iz inozemstva (Turska, EU, Kina, SAD) a Bebolinci shop je posrednički webshop. Vaša narudžba je proces koji, uz Bebolinci shop, uključuje dobavljača koji pakira Vašu narudžbu, te dostavne službe koje Vašu narudžbu dostavljaju na Vašu kućnu adresu. 

Uslijed izrazito velikog i naglog povećanja posla te novih pravila (smanjeni kapacitet radnika) koje dobavljači moraju poštovati kako bi pripremili i spakirali narudžbu, dolazi i do vremenskih teškoća pri procesu obrade narudžbe (dobavljači ne stižu uvijek spakirati sve narudžbe u zadanom roku).

Uz moguće duže rokove dobavljača da spakiraju Vašu narudžbu i povećani broj paketa, te dostavne službe koje također mogu kasniti s isporukom narudžbe, krajnji rok dostave za vrijeme trajanja pandemije produljujemo za dodatnih +20 dana. Molimo, nemojte napraviti narudžbu ukoliko se s time ne slažete.

Pandemija usporava rad tvornica, unutarnju i vanjsku trgovinu te prijevoz i uvodi karantene. No dostavljači se trude da zajamče neometan prijevoz svih poštanskih pošiljaka i vjerojatno će većina pošiljaka stizati u dosadašnjim rokovima, no naše je da Vas ovime pravovremeno obavijestimo na moguća dodatna kašnjenja.

Ne zaboravite da je kupnja kod nas sigurna, a svi naši dobavljači su provjereni. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, možete se obratiti i našoj korisničkoj službi putem forme ‘Kontaktirajte nas’, ili putem društvenih mreža na Bebolinci Shop Facebook stranici ili @bebolinci.shop Instagramu.

 

I mimo epidemije, u rokove dostave pošiljaka ne ubraja se:

  • dan prijma narudžbe
  • vrijeme potrebno za obradu narudžbe
  • vrijeme kašnjenja zbog više sile ili zastoja u prometu
  • neradni dani i dani kada se ne obavlja uručenje poštanskih pošiljaka (vikendi i blagdani)
  • vrijeme trajanja postupka sortiranja u odredišnoj zemlji